Yangoons största pagoda upptagen på UNESCOS världsarvslista

Resa-Burma-yangon-shwedagon-pagoda

Har du rest till Burma är chansen stor att Shwedagon var det första du såg. Den 110 meter höga guldpläterade pagodan är Yangoons mest kända landmärke och har av UNESCO nu tagits upp på den internationella världsarvslistan.

Pagodan har under årtusenden varit en helig och viktig plats för lokala buddhister. Byggandet startade förmodligen redan för 2500 år sedan, vilket skulle göra den till den idag äldsta kända pagodan i världen. Med all denna historia finns också flera historier och sägner som gör byggnaden än mer mystisk. Det sägs bland annat att man kan finna en mantel och andra ägodelar från ättlingar till Siddharta Buddha, grundaren av Buddhismen, som också ska ha lämnat 8 hårstrån i en gömd kammare.

Stupan är rikt utsmyckad och täckt i äkta guld, även om strukturen till stora delar är murad av tegel och endast täcket i ett tunt lager bladguld. I toppen sitter en diamant i en storlek av en pingisboll. Strax under löper rader av tusentals mindre diamanter och rubiner.

Pagodan är ett självklart utflyktsmål för alla som reser till Burma och Yangoon. Barack Obama, Hillary Clinton, Kronprinsessan Mary av Danmark och fotbollslaget Leicester City är några som valt att besöka Shwedagon de senaste åren.

UNESCO är en del av FN och har i uppdrag att främja utbyten av kultur, utbildning och forskning globalt, med syftet att bidra till fred och internationell säkerhet.
På UNESCOS världsarvslista återfinns sedan tidigare bland annat templet Taj Mahal i Indien, ruinerna vid Machu Picchu i Peru och Nationalparken Serengeti i Tanzania.

Etta! Var först med att kommentera

Lägg till en kommentar