Bubbelcocktails & Halki- Topp 3 för resor till Grekland

Grekland har på senare år nämnts i samband med sin ekonomi och de frostiga relationera till EU. Ö-riket som på 80- och 90-talet förknippades med fetaost, viner och Bamseklubben var en populär och familjekär destination, men vad hittar man där idag?

Vi ger tre handfasta tips var på metropolen Aten, festglada Mykonos och traditionella Naxos. Nu drar vi!

Aten – Tillbaka till framtiden

Huvudstaden bjuder på ett fartfyllt nöjesutbud, höjdpunkterna hittar vi i det kulinariska och bland de många barerna.Du kommer att hitta information om Parthenon och de klassiska platserna så låt oss fokusera på det du förmodligen inte känner till!

Här är vår topp tre:

1. Bubbelcocktail på kreativa MoMix – Glöm Long Island Ice Tea och Mojitos, här är det torris och bubblor som utgör mixers till alkoholen. Innovativt och snyggt.

bubbelcocktail

 

2. Mat på Plaka – Som från vilken Julia Roberts rulle som helst. Lokalt, romantiskt och med smakfulla alternativ – till rätt pris.

plaka_aten

 

3. OS stadion – Mystiskt och kusligt. Byggnaderna har under 10 år förfallit i glömska och liknar idag mest en spökstad. Värt ett besök!

aten_os

 

Mykonos – Grekiska rivieran på ö-vis

Feststället som kan liknas vi cykladernas(det grekiska ö-riket) Koh Phagnan. Här flödar vinet, lokalt som importerat, till skaldjursrättar och calamares. Färjan hit går från Piraeus Port i Aten och du behöver inte förboka någon biljett. Resan tar cirka 3 timmar. Väl framme på Mykonos bör du inte missa att:

1. Utforska ön på cykel – Mykonos är ungefär hälften så stort som Naxos. Hyr en cykel, kom ut på landet och utforska landsbygden och de små fiskebyarna längs kusten.

cykla_mykonos

 

2. Besöka en vingård – Ön har en tradition av vindproduktion och du hittar lokala små gårdar som ofta producerar eget vin utanför staden Hora. Turer arrangeras av operatörer, men med lite äventyrlighet kan du också besöka gårdarna själv.

vingard_mykonos

 

3. Gå i kloster – Du har säkert sätt de kritvita byggnaderna med ett kupolformat och ett kors på toppen. Mykonos hyser en mängd kloster, kyrkor och andra symboliska byggnader. Som balsam för själen.

kloster_mykonos

 

Naxos – Fransk touch mitt i det egeiska havet

Om livet på Mykonos är präglat av närheten till havet kan det motsatta sägas om Naxos. Här möts man av ett mer traditionellt jordbrukssamhälle med staden Halki i centrum, strategiskt beläget mitt på ön. Livet för invånarna kretsar mycket kring just jordbruket, men på senare år även turism, exklusiv keramik och konst i världsklass. Ön påminner om en större by någonstans i södra Frankrike, med sina neoklassiska byggnader och breda gator. Här behöver du inte gå hungrig och vi går direkt på maten!

1. Frukt och grönt – Hyr en bil och kör runt på ön, överallt växer citrus-, persiko- och avokadoträd. På de lokala marknaderna hittar man gott om frukt och grönt med superb kvalité.

persika_naxos

 

2. Lokalproducerade mejeriprodukter – Osten från getmjölken på Naxos är en delikatess, avsluta med baklava i gelé, mumma!

fetaost-naxos

 

3. Halki – Staden bjuder på ett skönt, lugnt tempo. Bara njut och stanna ett par nätter i något av de enklare vandrarhemmen. Avskärmningen från resten av Grekland har gjort att sammanhållningen i staden vuxit sig stark och kanaliseras ut till att även inbegripa en anmärkningsvärd gästvänlighet mot besökare.

halki

Etta! Var först med att kommentera

Lägg till en kommentar