Ska jag resa ensam eller på gruppresa? 5 tips & råd

Att resa ensam på egen hand och tillsammans med andra resenärer i en arrangerad resa är två sätt att uppleva världen på. Om du reser i en grupp tillsammans med andra känner du troligtvis inte resenärerna i gruppen. Om du reser ensam på egen hand vet du inte vem eller vilka du kommer att komma i kontakt med under din resa. Eftersom Vi Drar! fokuserar på gruppresor och att hitta reskompisar kommer vi i denna artikel ge fem tips som hjälper dig att ta reda på om du bör välja att resa själv eller på en gruppresa.

 

 • Jag vill resa för att…
  Vill du bara slappna av? Har jobbet eller studier gjort dig stressad? Att resa ensam är ett bra alternativ om du bara vill vara dig själv för en stund, ”att komma bort”. Om du däremot känner tristess, vardagslunken är trög eller livet känns en aning slentrian är en gruppresa ofta bra lämpad. Att resa tillsammans med andra lär dig att ta kontakt och röra dig i nya miljöer bland nya bekantskaper. Fundera på motivet till din resa och försök att ta reda på varför jag vill resa, svaret kommer hjälpa dig att hitta rätt.

 

 • Hur länge kan jag vara borta?
  Att resan ensam ger total valfrihet när det gäller resplan. Har du dessutom gott om tid och inget väntande jobb eller skolstart att ta hänsyn till finns alla möjligheter att vara flexibel med resans längd. Om du däremot har semester eller kanske bara ett par eller några veckor att avvara kan en gruppresa vara att föredra. Varför undrar du nu? Att resa ensam kräver planering, logistik och förväntningar att stråla samman, det gör de inte alltid. Med en gruppresa är dessa faktorer väl utforskade och testade, helt enkelt högre sannolikhet att du får uppleva mer – på kortare tid.

 

 • Vilken komfort önskar jag, och hur mycket är jag villig att spendera?
  Att resa i länder med lägre priser än hemmavid kan göra att resande blir otroligt billigt. Bussresor för några tior, en måltid för 15 kr och en bungalow för 150 kr natten? Trivs du med enkla förhållanden blir valet lätt, att resa ensam blir ofta väldigt billigt, även om det kan dra iväg om man faktiskt vill vara aktiv och se och uppleva. Skulle du däremot kunna bo 2 eller 3 dagar i en bungalow på stranden, någon natt på ett homestay och resterande på standard hotell? Då är förmodligen en gruppresa både billigare och mer prisvärd än att resa ensam. Ofta är det absolut billigaste väldigt billigt i många länder, men söker du efter lite bättre komfort och kvalité gör gruppresan och att man lättare kan dela på kostnader och således bättre värde för pengarna.

 

 • Vart vill jag resa?
  Länder som av tradition är vana vid att ta emot turister lämpar sig väl att resa ensam. Du tar dig runt enkelt och man klarar sig på engelska för att hitta boende, beställa mat och ta sig runt. Är målet till exempel att läsa en god bok vid hotellet och besöka stranden några gånger finns det ingen anledning att resa på en gruppresa. Om du däremot vill vara mobil, leta upp vägarna som leder avsides in till något okänt och spännande, då passar en gruppresa bättre. Det kan vara svårt att resa ensam i vissa länder. Både språk och information är ett hinder att finna vägar till annat än de mest vanliga och turistanpassade resmålen och attraktionerna.

 

 • Säkerhet och trygghet på resan
  Idag finns möjligheten att vara i kontakt med nära och kära varje dag om man så vill, vilket kan ge en känsla av trygghet under resans gång. Om olyckan är framme är lokalbefolkningen ofta hjälpsamma och överlag underskattar turister både kvalitén och tillgången till sjukvård utomlands. Överraskningen ligger ofta i priserna, sjukvård kan vara ofta vara kostsam och priserna mellan sjukhus skiljer sig markant, en övernattning kan kosta från några hundra kronor till 10.000 kr per natt med vård. Förutom kostnader finns det andra risker och faror som man som turist kanske inte är medveten om, detta gäller framförallt trafiken, droger, visst våld och korruption. Är du en oerfaren resenär eller vill försäkra dig om att någon kan ta hand om problem som uppstår är en gruppresa ett bättre alternativ än att resa på egen hand.

 

Kan du fortfarande inte bestämma dig?
Kombinera! Du kan många gånger både resa helt själv och samtidigt resa en del av tiden tillsammans med andra i en gruppresa. Det enklaste är att boka in en gruppresa för att sedan resa iväg på egen hand och möta upp gruppen när det är dags att starta gruppresan. Kika gärna in avresekalendern hos The Adventure Crowd för att se om något datum passar in i dina resplaner!

http://www.theadventurecrowd.se/avresekalender/

Etta! Var först med att kommentera

Lägg till en kommentar