Resa ensam? Du är inte ensam – Soloresor ökar i popularitet

Sverige har världens högsta andel singelhushåll, en trend som har varit stadigt ökande och fram till i år ökat ytterligare. Teknik, bostadspriser, urbanisering och sociala mönster har gjort att hur vi bor är under ständig förändring. Sverige må vara extremt men länder som USA har också sett en ökning och singelhushåll, idag bor var tredje amerikan själv. I mitten på sjuttiotalet var ungefär var tredje amerikan singel medans det idag har krupit upp över 50% av landets befolkning i åldern 16 år och uppåt. Trots att singlarna blir fler och att familjebildning i många fall får vänta lite längre än tidigare uppger även flera reseföretag att många väljer att resa själva trots att de har en partner, arbete, intressen eller bara möjligheten, anledningarna kan vara många och listan av motiv kan troligen göras lång.

Vad betyder förändringen för resande och framförallt resande för singlar?

När vi pratar om singelresor antas ibland att det rör sig om en resa för att finna en partner. Även om det finns resor där målet är att hitta en livskamrat är de allra flesta resor som riktar sig mot singlar ämnade för de som resor själva, det vill säga inte med familj, vänner eller sin kärlek.

Problemet med singelresor har tidigare varit att man på gruppresor har fått stå för en avgift för att resa själva. Detta beror på att många resor har dubbelrum som standard och reser man själv får man stå för kostnaden för ett helt rum själv. Orättvist kan tyckas, men har man inte turen att någon annan bokar samma resa och kan tänka sig att dela så är denna avgift, ofta kallat ”single supplement” något som både hindrat och gjort resande dyrt för singlar.

Med förändringarna i boendeform och sociala mönster med fler singlar som letar resor, har trycket på researrangörer att kunna tillgodose alla singlar ökat. Nyligen kom ett initiativ från en bloggare Janice, som med sin Facebook sida Solo Traveler har över 10.000 följare att tillsammans med ett försäkringsbolag i resebranschen även ge ut pris till bästa researrangör för singlar. Flera större reseföretag har även planer på att lansera flera gruppresor där endast singlar har tillåtelse att resa.

Från singelresenär eller resa ensam till soloresenär

Uttrycket singelresenär är omdebatterat och för att frångå kategoriseringen av singelresenärer som något kopplat till relationsstatus har flera resenärer och communityn inom resebranschen istället börjat använda termen soloresenär. Skillnaden är att en soloresenär innefattar att motivet till resandet är upptäckande på egen hand, men även i grupp med andra och understryker en självständighet när det kommer till beslut och resan i sig. Trots att gnistor och tycke inte primärt är en soloresenärs mål förekommer det ofta att romans uppstår på resande fot. Att resa är ett perfekt sätt att lära känna både sig själv och andra under lättsamma och trevliga former. Får vi i framtiden ytterligare ett uttryck för någon ny resetyp? I takt med att samhället utvecklas och våra beteenden allt snabbare kan spridas via teknik är det högst troligt. Hurvida termen soloresenär hänger i eller försvinner det återstår att se.

Etta! Var först med att kommentera

Lägg till en kommentar