Handla rättvist & schysst på resan

Simmande haj. Creative Commons, Pixabay.

Simmande haj. Creative Commons, Pixabay.

 

Just nu trendar hashtaggen #buyinformed på Twitter. Initiativet kommer från U.S. Wildlife Trafficking Alliance, en sammanslutning av föreningar, organisationer och företag i USA som gått samman för att minska förekomsten och försäljningen av illegala djurartiklar. Handel med ben, hudar, tänder, betar, klor, skal och annat från utrotningshotade djur är ett stort problem och påverkar artrikedomen både på land och i haven. Det är inte bara souvenirer som tillhandahålls på den svarta marknaden, allt från hajfenssoppa till potenshöjande medel från tigrar bidrar till handeln. Hur man spenderar sina pengar på resa är därför viktigt att reflektera över. Här följer några konkreta och enkla tips på hur du spenderar schysst på resan!

Fråga säljaren….

  • – Vad är produkten gjord av?
  • – Vart kommer produkten ifrån?
  • – Är denna produkt laglig eller behövs några tillstånd för att exportera eller importera?

Med dessa frågor kommer man ofta långt. Ett vanligt ”fel” många gör är att man tar med sig inhemska, endemiska djurartiklar utan tillåtelse. Kolla alltid landet dit du reser och se vad som gäller, för att undvika problem, både för dig själv och landet du lämnar när du ska resa hem.

Oftast åtnjuter följande djur ett relativt omfattande skydd och produkter som säljs gjorda helt eller delvis bör därför undvikas:

  • – Sköldpaddor
  • – Elefanter, framförallt elfenben förekommer
  • – Päls från tiger och andra fläckiga kattdjur
  • – Noshörningsben samt ben, päls och tänder från svartbjörnar

Nu kanske du inte tänker på att ta hem ett levande djur, men ormar, fåglar och apor, små som stora bör också undvikas att tas med hem på resan…

Förutom djur är även många koraller och snäckor skyddade. Korallrev är ytterst känsliga från mänsklig påverkan och har på grund av stigande havstemperaturer minskat, vilket i sin tur decimerar ytan där vissa vattenlevande djur kan fortplanta sig på. Som tumregel, ta inte med snäckor, skal och korall hem!

Genom att hjälpas åt kan vi hålla vår glob levande och säkerställa att besökare efter oss får en lika fin upplevelse som vi. Vill du läsa mer eller skriva ut och ta med på resan finns mer information från USWTA här:

http://uswta.org/wp-content/uploads/2016/04/USWTA-2017-0001a_FINALweb.pdf

 

 

Etta! Var först med att kommentera

Lägg till en kommentar