Familjeresa – Vad bör man tänka på?

I den här artikeln har vi (Emanuel och Lennie) utgått från våra erfarenheter genom IndiGo Travel och The Adventure Crowd i egenskap av researrangör för familjer med barn. Vi har haft familjer, stora som små, i de flesta länder i Asien och redogör här under för en del av de frågor som ofta kommer upp i samband med att en resa planeras.

Infrastruktur

Hur är vägar och transportmedel i landet ni funderar på att resa till?

Oavsett om man reser som singel eller med familj är transport en naturlig del av att resa. En bra infrastruktur gör resandet smidigare och mer bekvämt.
Å andra sidan är en del av tjusningen i att resa i andra länder att skutta runt på småvägar, med andra ord ett utmärkt, om än udda, sätt att upptäcka ett lands kultur.

För att göra en avvägning och välja rätt destination finns det flera aspekter att titta på när det kommer till att välja resa. Till exempel, hur mycket reser man inom landet? Med vilka medel reser man och i vilket tempo går resan? Denna information finns oftast där resan presenteras, i katalog eller online på webben, framgår inte transportsätt så fråga arrangören.

Resesällskap – Resa i grupp med familj, går det?

En ofta bortglömd aspekt är resesällskapet, att som familj resa i en lite mindre grupp vara att föredra då man som familj i en stor grupp med andra resenärer kan känna att man behöver lite mer tid eller stanna oftare för att pausa eller använda toaletten.

Ett alternativ kan vara att titta på resor som är specifikt ämnade för familjer, genom att resa med andra familjer kan man både utbyta erfarenheter, förnödenheter och diverse barnartiklar om man råkat glömma något hemma. Alternativet att boka en rundresa på egen hand och enbart för sin egen familj går självklart bra men tenderar att bli dyrt jämfört med gruppresor.

Sjukvård – Om något händer

Risken för att du eller någon i familjen skulle behöva uppsöka sjukvård i det land ni besöker är generellt sett liten.
Men det kan vara skönt att veta hur sjukvården fungerar och framförallt vilken sjukvård som finna att tillgå, om det händer något.
I Asien är skillnaden som störst mellan stad och landsbygd, i de flesta större städer finns sjukhus av god standard, därför kan det vara nyttigt att titta på resplanen och se vart man reser. En resa som går långt från större städer under en längre tid kan utgöra ett hinder för att få adekvat vård snabbt. Vill man ändå resa på något lite mer exotiskt så går det ofta bra det också, men vetskapen om sjukvården kan göra att man kanske är lite mer försiktig, när det behövs.

Om någon i familjen har en kronisk sjukdom ska det inte vara ett problem då sjukvården i de allra flesta länder i Asien har en hög standard på sjukhus och medicinskt kunnande. Ofta finns det en förlegad bild av sjukvården bland resenärer, men det är ett ämne för en annan artikel!
Bra dock att tänka på i samband med sjukvård är sin försäkring och att ta med recept på eventuella mediciner, detta är extra viktigt om barnen har en dosering annan än vad en vuxen har, om man blir i behov av medicin på resan.

Barnens ålder

Vår erfarenhet säger oss att barnens ålder och hurvida den inverkar på resan, är individuellt. Vårt tips dock, ur ett rent säkerhetsperspektiv, är att fundera en extra runda på ovan nämna rubrik – sjukvård. Att resa med små barn i länder utan fungerande sjukvård kan och går många gånger jättebra, men det kan också skapa problem om något händer. En generell regel är att man kan ta ut svängarna vad gäller typ av resa och destination desto äldre barnen är.

Flygresan

En destination längre bort med färre avgångar och resenärer betyder alltsomoftast fler mellanlandningar. Långa väntetider på flygplatser med begränsad service med barn, försenat incheckat bagage, som visserligen inte är något man ska behöva räkna med, kan vara extra påfrestande om man reser med barn. Det finns inga garantier, men att försöka få in så få mellanlandningar kan göra att man minimerar risken för frustration och stress.

Överlag är detta enbart diskussionspunkter och man väljer såklart själv destination och resa utefter tycke. Det ska också nämnas att resa med framförallt mindre barn, då tänker vi 0 – 3 år, är vanligare idag. Så om du har familj eller vänner som tidigare rest med barn, kan mycket ha ändrats sedan dess, ofta till det bättre.

Har du frågor kring familjeresor är du självklart välkommen att höra av dig till oss eller någon annan researrangör med erfarenhet från familjeresor. Det finns också information på webben men ta det som skrivs med en nypa salt och försök använd flera källor för att bekräfta påståenden.

Etta! Var först med att kommentera

Lägg till en kommentar