Att resa gör dig till en bättre människa

hmongstammen

På besök hos Hmongfolket i norra Vietnam.

Det är många som påstår sig bli en bättre människa efter att ha rest, särskilt efter en längre resa, och kanske framförallt om man reser som en backpacker, då man reser med en lägre budget. Klyschigt? Ja, visst. Sant? Absolut.

Det är faktiskt vetenskapligt bevisat genom flera studier att man blir en bättre människa av att resa. Här kan du läsa mer om vad du har att vänta ju mer du reser runt i världen.

Du blir mer ödmjuk

Hemma i trygga Sverige är det lätt hänt att man hamnar i en slags bubbla där allting är säkert och välplanerat. Kanske spenderar du lite ”för mycket” på lyxiga prylar och komfort? Behöver du verkligen alla bekvämligheter?

Många som reser och speciellt då på längre resor upptäcker att man inte alls behöver prylar och bekvämligheter för att vara lycklig. Man klarar sig fint utan och man lär sig då istället att uppskatta saker på ett bättre sätt.

På så vis blir man också mer ödmjuk som person, vilket förstärks ytterligare när man reser runt i länder som har det mindre bra ställt. När man ser hur fattiga ler och är lyckliga trots att de knappt har mat för dagen, så inser man hur bra vi faktiskt har det och att man kan vara nöjd och lycklig med mycket mindre.

Du blir lyckligare

När du blir mer ödmjuk blir du även lyckligare som person. Du uppskattar allting mycket mer.

Det är vetenskapligt bevisat att upplevelser ger mer lycka än materiella ting. Något annat som bidrar till lyckan är även att man har något att se framemot – Nästa resa!

Din kreativitet ökar

När man vistas i nya miljöer och när man inte riktigt vet hur saker och ting fungerar. Då behöver man använda sin kreativitet. Kulturskillnaderna öppnar dessutom upp nya perspektiv.

Genom att observera och uppleva andra kulturer så kommer du automatiskt att integrera det som du tycker är bra ifrån dessa. Samtidigt som din kreativitet ökar så förbättras även din förmåga att lösa problem, vilket leder oss vidare till nästa punkt.

Din problemlösarförmåga förbättras

När man kommer fram till ett nytt land kan det ofta kännas förvirrande, speciellt precis när man kommer fram och inte har hunnit orientera sig. Det är nu din problemlösarförmåga kommer till hands.

Ju mer icke turistiga saker du gör, desto mer problem och hinder kommer du att stöta på. Så varför ska man då göra detta? Tja, för det första så får du en mer minnesvärd resa och den som väntar på något gott.. För det andra kommer du att bli mycket bättre på att lösa problem, vilket du får användning av i resten av ditt liv.

Du får en större tillit till andra människor

Man tänker sällan på det, men man lämnar faktiskt ut sig själv en hel del när man reser. Man litar på taxichaufförer, busschaufförer, reseguider, hotellpersonal, lokalbefolkning osv.

Förutom det så har studier även visat att personer som reser och bor utomlands har större hopp om mänskligheten. Anledningen till det tros vara att man möter andra kulturer och inser att vi trots skillnader är lika på många sätt och vis.

Mindre fördomar skapar mer tillit och det är något positivt man kan ta med sig hem när man varit på resande fot.

Mer Social

På resande fot, oavsett om man reser ensam eller med någon så stöter man alltid på andra människor från olika länder. Åker man på guidade turer så umgås man en hel dag med sina medresenärer, vilket ofta leder till en hel del småprat.

På kvällen kanske man går till någon bar eller nattklubb där socialiserandet fortsätter. När du kommer tillbaka hem kommer du att märka av hur mycket enklare det blir att prata med en främling, eller en sådan liten sak som att fråga om något blir väldigt mycket lättare efter att man har rest.

Du blir bättre på språk

Det sociala leder givetvis till att man blir bättre på språk också, och då oftast engelska. Men man snappar även upp andra lokala fraser och spenderar man längre tid kanske man rentav lyckas lära sig språket.

Men det är inte bara det verbala som blir bättre. Även kroppsspråket förbättras oerhört när språkbrister uppstår. Så fort någon inte förstår dig, så kommer du att behöva använda kroppsspråk för att göra dig förstådd. Övning ger färdighet.

Och vet du vad? Hela 70% av det säger, säger vi med hjälp av kroppsspråk. Att du blir bättre på kroppsspråk kommer alltså göra livet betydligt lättare för dig även när du inte reser.

Etta! Var först med att kommentera

Lägg till en kommentar